Over Hanszaam Koken

Handzaam betekent 'makkelijk te hanteren' en ook 'handig in het gebruik' of simpelweg 'praktisch'. Dat zijn de recepten in Hanszaam Koken ook. Makkelijk, handig, praktisch, maar wel van Hans.

Koken doe je zelf, dat doen recepten niet. Koken is smaken bij elkaar brengen. Een handige handleiding om te weten welke smaken bij elkaar gebracht kunnen worden, daar zijn recepten wel geschikt voor. En er zijn dingen die altijd goed werken: wat past goed bij elkaar en wat moet je altijd doen om een gerecht smaakvol te krijgen. Kijk daarvoor bij Wat Werkt Altijd (deze website is nog in aanbouw, deze informatie volgt nog). Handzaam - handig dus - is te weten waarom iets altijd op die ene manier moet. Handige weetjes die het koken weer wat makkelijker maken staan bij Handig om te weten. Potten en pannen heeft iedereen wel, maar sommige kookgerei is daarnaast wel erg handig om te hebben. Kijk daarvoor bij Potten en Pannen, over Kookgerei (deze informatie volgt nog). Tegenwoordig lijken alle ingrediënten wel altijd te koop te zijn, alsof er geen verschil meer is tussen zomer en winter. Toch horen smaken bij seizoenen en je houden aan groenten van het seizoen is beter voor de duurzaamheid . Kijk daarom bij Koken in het Seizoen. Verder is koken vooral een kwestie van je verbeelding gebruiken. Nieuwsgierigheid helpt: wat zou er gebeuren als ik dit zou toevoegen en dat zou weglaten? Doe het gerust. Zo heb ik de Hanszame recepten ook tot stand gekomen.

Duurzaamheid is de leidraad voor alle recepten, die daarom vegetarisch en soms veganistisch zijn. Vlees is niet nodig om lekker te kunnen eten. Het gaat immers om smaken bij elkaar te brengen. Veel smaak zit in de combinatie van groeten, kruiden en specerijen. In sommige gerechten komen vegetarische 'stuckjes' voor, die ook al gemarineerd kunnen zijn; dat zorgt ook voor smaak. Wil je toch vlees eten, neem dan gerust kip in plaats van kipstuckjes bijvoorbeeld. Let wel op: de bak en kooktijden zullen met vlees wat langer moeten zijn om lastige bacteriën de baas te blijven. Gebruik daarom ook aparte planken om groenten, vis, kip en rood vlees te snijden.

 

Geef een antwoord