Basis currypasta

Iedere heerlijk geurende curry begint met een simpele basis die vooraf al gemaakt kan worden. Bewaar het in de koelkast of in de vriezer, maar het meteen gebruiken kan natuurlijk ook. Als de currypasta klaar is voeg je water toe en daarna de bestanddelen van je curry.

Voor 1 portie voor 3 tot 4 personen. Maak meer als je currypasta in voorraad wilt hebben.

2 el korianderzaad; 2 el komijnzaad; 3 el neutrale olie; 1 ui, gesnipperd; 2 tl gember-knoflookpasta of 2 tenen knoflook, fijn gesneden en 2 cm gember, geschild en fijn gesneden; 2 tl koenjit (geelwortel); 2 tl sambal badjak of 2 rode peper, zonder zaadjes en fijngesneden.

Kijk hier hoe je gember-knoflookpasta maakt.

Plet de koriander en komijn in een vijzel. Bak dit 1 minuut in de hete olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak 2 tot 3 minuten; roer af en toe. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak nog 1 minuut mee. Doe de koenjit en sambal erbij. Voeg een beetje water toe en laat 3 tot 5 minuten op laag vuur sudderen.

Doe dan alles in een blender en maal het tot een dikke saus; kijk of er nog wat water bij moet. Doe de pasta weer terug in de pan en laat op laag vuur nog ongeveer 10 minuten sudderen. De currysaus is nu klaar voor gebruik.

Je kan je eigen versie van deze basis currysaus maken. Voeg bijvoorbeeld meer pit toe of een tomaat. In plaats van op het laatst water toe te voegen, kan je ook een scheut kokosmelk gebruiken.

Basis currypasta 2