Champignon-cranberry paté

Een paté waar geen vlees aan te pas komt, maar wel veel champignons. De champignons hoeven maar even te bakken en als je dat in plantaardige margarine doet, is dit voorgerecht 100% veganistisch. Er zijn wat Waddeneilanden-invloeden door de toevoeging van een Texels Juttertje en Terschellinger cranberry's.

Voor 5 tot 6 personen

Boter of margarine om in te bakken; 500 gr kastanjechampignons in grove stukken gesneden; 2 tenen knoflook, fijngesneden; snufje zout; ongeveer 40 peperkorrels; borrelglas Texels Juttertje; 4 tl citroensap; 20 gr gedroogde cranberry's; ongeveer 10 minuten geweld in warm water; wat verse peterselie en gedroogde cranberry's als garnering. 

Wil je geen alcohol in dit gerecht, laat het dan gewoon weg.

Bak in een pan met dikke bodem de kastanjechampignons in de boter tot het vocht is verdampt. Voeg dan de knoflook en het zout toe en laat nog 1 minuut meebakken. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Plet in een vijzel de peperkorrels. Doe deze met het borrelglas Juttertje, de citroensap en de gebakken champignons in een keukenmachine en maal grof. Voeg de cranberry's toe (zonder het weekwater) en maal nog even kort. Doe alles in een schaal en laat het koud worden in de koelkast. 

Voor het opdienen: gebruik een kookring; doe de champignons-cranberry paté erin, druk licht aan. Verwijder de ring. Leg wat verse peterselie en gedroogde cranberry's naast de paté op ieder bord. 

Juttertje
Champignon cranberry pate 2