Champignon- of shiitake-jus

Bij een stamppot of gewoon gekookte, kruimige aardappels past een hartverwarmende jus. Maak de jus van champignons of shiitake dan voegt de jus nog iets extra's aan de stamppot of aardappels toe.

Voor 4 personen

Boter of margarine om in te bakken; 250 gr champignons of 150 gram shiitake; flink wat peper uit de molen; 2 el lichte sojasaus, wat water; 2 tl aardappelmeel, aangelengd met wat water.

Gebruik vooral geen extra zout; de sojasaus is al zout genoeg.

Bak de champignons of shiitake op middelhoog vuur in de boter in een sauspan tot het vocht uit de paddenstoelen verdampt is. Voeg de sojasaus en het water toe zodat er een dunne jus ontstaat. Doe het aangelengde aardappelmeel erbij en roer goed door. Als de jus naar je smaak nog te dun, voeg dan nog wat meer aangelengd aardappel meel toe. Of voeg nog wat water toe als je de jus te dik vindt.

Champignonjus 2

Lekker bij een stamppot, bijvoorbeeld spitskoolpuree met spekjes (kijk hier voor het recept) of gekookte bieten met aardappelpuree en braadworst (kijk hier voor dit recept).