Indonesische vega lamscurry

Een uitgebalanceerd kruidenmengsel zorgt voor veel smaak, ook in een vegetarische curry. Deze op lamscurry geïnspireerde curry met vega kipstuckjes is zeker zo smaakvol als het origineel. De curry een dag van te voren maken en weer opwarmen, maakt de smaken nog intenser.

voor 4 personen

Voor het kruidenmengsel (boemboe): 3 cm gemberwortel, geschild en in kleine stukjes gesneden; 3 gedroogde citroenblaadjes, de nerf verwijderd; 2 tl sambal badjak, 2 tl gemalen komijn; 1 tl gemalen koriander; 3 tl pittige kerriepoeder; scheut zonnebloemolie.

En verder: neutrale olie om in te bakken; ongeveer 350 gr kipstuckjes shoarma; 1 flinke ui, gesnipperd; 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden; een blok santen (geconcentreerde kokos); 1 stengel sereh (citroengras), buitenste blad verwijderd en met de zijkant van een groot mes plat gedrukt; 3 tot 4 gedroogde citroenblaadjes; 2 tl gemalen geelwortel (kurkuma); .

Maak eerst het kruidenmengsel door de gemberwortel, citroenblaadjes, sambal, komijn, koriander en kerriepoeder in een blender te mengen terwijl je telkens scheutjes zonnebloemolie aan toevoegt.

Bak in een pan waar een deksel op past de kipstuckjes in een beetje olie op laag vuur ongeveer 5 minuten. Voeg de ui en de knoflook toe en roer goed door; bak even mee. Doe het kruidenmengsel erbij en schaaf ongeveer 1 el van het blok santen af boven de pan. Laat 5 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg wat water, de stengel sereh, citroenblaadjes en geelwortel toe. Rasp er weer ongeveer 1 el santen over. Laat de curry met de deksel op de pan ongeveer 30 minuten op heel laag vuur verder sudderen. Voeg na 15 minuten weer wat rasp van de santen toe; doe er eventueel wat water bij als het te droog wordt.  Herhaal het toevoegen van santen en eventueel water nog een keer 5 minuten voor het einde van de kooktijd. Kijk vlak voor het opdienen of er nog wat rasp van santen bij moet; de curry moet lekker dik zijn. Voeg voor het opdienen nog een scheutje lichte sojasaus toe.

Het is geen probleem de curry nog 15 minuten of langer op zeer laag vuur of op een sudderplaatje op te laten staan. Kijk dan wel of het niet te droog wordt.

Indonesische lamscurry 2
Indonesische lamscurry 3

Vega curry met pittige kousenband; kijk hier voor het recept van de kousenband.