Krachtige rode uiensoep

De ene uiensoep is de andere niet. Deze uiensoep maak je van rode uien, die heel langzaam worden gebakken. Neem de tijd, dan krijg je een krachtige uiensoep die altijd naar meer smaakt.

Rode uiensoep

Voor 4 - 6  personen

Scheut koolzaadolie of zonnebloemolie om in te bakken; 1 kg rode uien, gepeld, eerst in kwarten en dan in dunne ringen gesneden (je krijgt dus kwart ringen); 2 tenen knoflook, fijn gesneden; 300 gr. aardappels, schoon geboend en in kleine stukjes van 1 - 1,5 cm. ; ½ tl sambal badjak; handvol verse peterselie, zowel blaadjes als stengels fijn gesneden, 1,5 liter hete groentebouillon; klik hier hoe je zelf groentebouillon maakt; flinke scheut rode wijnazijn; klik hier hoe je zelf rode wijnazijn maakt.

Wil je een nog krachtiger soep neem dan paddenstoelenbouillon in plaats van de groentebouillon. Klik hier hoe je paddenstoelenbouillon zelf kan maken.

Bak de uien in een wijde pan in de olie op zeer laag vuur, dit duurt zeker een half uur, langer is nog beter; roer met enige regelmaat. Voeg dan de knoflook, aardappels, sambal en peterselie toe, roer even goed door en bak 2 minuten mee. Doe de hete bouillon er bij en voeg de rode wijnazijn toe. Laat de soep 30 minuten op laag vuur tegen de kook aan trekken; het is niet erg om dit langer dan een half uur te doen. Als de aardappels nog niet stuk gekookt zijn, maak je ze fijn met de pureestamper.

Je kan de soep serveren met een geraspte kaas apart er bij.