Mollica – gebakken broodkruim

Het is een eeuwenoude, armenluizen toevoeging aan pasta: mollica, letterlijk kruim. Een goede vervanging van Parmezaanse kaas, ontstaan in het zuiden van Italië, waar de kaas uit het in het noorden gelegen Parma vaak te duur was.

4 tot 5 sneetjes brood, zonder korst, fijn gemalen in de keukenmachine; 1 el olijfolie.

Toevoegingen: 1 tl tijm - 1 tl oregano - 1 teen uitgeperste knoflook - 10 gr noten, fijn gehakt (hazelnoten, amandelen, walnoten) - pijnboompitten.

Je kan de mollica bijzondere smaken geven door het broodkruim te mengen met één van de  toevoegingen, maar bijvoorbeeld én oregano én knoflook én hazelnoten samen meebakken kan ook heel goed.

Je kan mollica zonder toevoegingen bakken zonder olie. Verhit op laag vuur de broodkruim in een koekenpan die niet aanbakt. Schud de pan heen en weer of laat al roerend de kruim bruin worden. Voor mollica met toevoegingen gebruik je beter wel olie. Verwarm de olijfolie in een koekenpan die niet aanbakt. Meng de broodkruim goed met de toevoeging(en) en laat het al roerend bakken op laag vuur. Gebruik het direct of laat het afkoelen voor later. Gebruik het als was het Parmezaanse kaas.

Droog gebakken mollica
Droog gebakken mollica
Gebakken mollica met oregano, tijm en knoflook
Gebakken mollica met oregano, tijm en knoflook
Ongebakken broodkruim
Ongebakken broodkruim