Snelle harissa

Harissa is een pittige koude rode saus die zijn oorsprong vindt in Tunesië, maar in veel Noord-Afrikaanse landen gebruikt wordt.  Er zijn tal van recepten, maar deze is vooral snel klaar: nog geen drie minuten.

Voor ongeveer 140 gram

2 tl gemalen venkelzaad; 1 tl gerookte paprikapoeder; 2 tl gemalen komijn; 2 tl gemalen koriander; 3 tl sambal badjak of brandal; 2 kleine blikjes van ieder 70 gr tomatenpuree; 2 tenen knoflook, uitgeperst; scheut olijfolie; eventueel wat zout.

De pittigheid kan je zelf aanpassen; gebruik dan meer of juist minder sambal.

In plaats van sambal kan je ook twee of meer heel fijngesneden rode pepers gebruiken. Sambal heeft als voordeel dat het sneller klaar is. Badjak of brandal is gebakken sambal en de smaak sluit goed aan bij de overige ingrediënten.

Meng het venkelzaad, de paprikapoeder, de komijn en de koriander in een schaaltje. Doe het mengsel in een hete droge koekenpan en rooster het op laag vuur 1 tot 2 minuten tot het gaat geuren. Schud de pan telkens heen en weer; dit voorkomt aanbranden. Zet het vuur uit als de geuren goed loskomen, anders verbrand het als nog. Laat de specerijen afkoelen in het schaaltje; als het in de warme pan blijft, gaat het bakproces nog door.

Doe de tomatenpuree in een schaal of in een stenen vijzel. Voeg het specerijenmengsel, de sambal en de knoflook toe en roer goed door. Giet er olie bij tot de puree smeuïg is. De harissa is nu klaar voor gebruik.

Doe de harissa in een schoon potje. Giet er nog wat olijfolie op en sluit af. In de koelkast is het zeker twee weken tot een maand te bewaren.

Snelle harissa 2