Koken in het seizoen

Het klinkt al een beetje afgezaagd, maar is daarom niet minder belangrijk: koken met producten die ‘in het seizoen zijn’. Het voordeel voor de duurzaamheid is duidelijk. Aardbeien in de winter komen óf van heel ver óf zijn met veel moeite gekweekt. Dus aangevoerd met een vliegtuig of met gebruik van veel energie gegroeid. Aardbeien passen niet bij de winter; ze heten niet voor niets zomerkoninkjes.

Wat hoort nu bij welk seizoen?

Aardappel Hele jaar
Asperge Mrt / Apr / Mei / Juni
Aubergine Juni / Juli / Aug / Sept
Biet Hele jaar
Bleekselderij Juli / Aug / Sept / Okt / Nov / Dec
Bloemkool Hele jaar
Broccoli Hele jaar
Champignons Hele jaar
Courgette Apr / Mei / Juni / Juli / Aug
Doperwt Apr / Mei / Juni / Juli / Aug
Kool / groen - rood Jan / Feb /Mrt / Apr / Mei / / Aug / Sept / Okt / Nov / Dec
Knoflook Hele jaar
Knolselderij Jan / Feb /Mrt / Apr / / Sept / Okt / Nov / Dec
Komkommer Apr / Mei / Juni / Juli / Aug
Kruiden Hele jaar
Mais Hele jaar
Paprika Hele jaar
Peulen Hele jaar
Prei Hele jaar
Radijs Hele jaar
Sla Hele jaar
Snijbiet Hele jaar
Sperziebonen Apr / Mei / Juni / Juli / Aug / Sept / Okt
Spinazie Apr / Mei / /  Okt / Nov
Taugé Hele jaar
Tomaten Mei / Juni / Juli / Aug / Sept / Okt
Tuinbonen Hele jaar
Uien / sjalotten Hele jaar
Venkel Hele jaar
Witlof Hele jaar
Wortel Hele jaar
Zoete aardappel Hele jaar