Het klinkt al een beetje afgezaagd, maar is daarom niet minder belangrijk: koken met producten die ‘in het seizoen zijn’. Het voordeel voor de duurzaamheid is duidelijk. Aardbeien in de winter komen óf van heel ver óf zijn met veel moeite gekweekt. Dus aangevoerd met een vliegtuig of met gebruik van veel energie gegroeid. Aardbeien passen niet bij de winter; ze heten niet voor niets zomerkoninkjes.
Wat hoort nu bij welk seizoen?
Aardappel | Hele jaar |
Asperge | Mrt / Apr / Mei / Juni |
Aubergine | Juni / Juli / Aug / Sept |
Biet | Hele jaar |
Bleekselderij | Juli / Aug / Sept / Okt / Nov / Dec |
Bloemkool | Hele jaar |
Broccoli | Hele jaar |
Champignons | Hele jaar |
Courgette | Apr / Mei / Juni / Juli / Aug |
Doperwt | Apr / Mei / Juni / Juli / Aug |
Kool / groen - rood | Jan / Feb /Mrt / Apr / Mei / / Aug / Sept / Okt / Nov / Dec |
Knoflook | Hele jaar |
Knolselderij | Jan / Feb /Mrt / Apr / / Sept / Okt / Nov / Dec |
Komkommer | Apr / Mei / Juni / Juli / Aug |
Kruiden | Hele jaar |
Mais | Hele jaar |
Paprika | Hele jaar |
Peulen | Hele jaar |
Prei | Hele jaar |
Radijs | Hele jaar |
Sla | Hele jaar |
Snijbiet | Hele jaar |
Sperziebonen | Apr / Mei / Juni / Juli / Aug / Sept / Okt |
Spinazie | Apr / Mei / / Okt / Nov |
Taugé | Hele jaar |
Tomaten | Mei / Juni / Juli / Aug / Sept / Okt |
Tuinbonen | Hele jaar |
Uien / sjalotten | Hele jaar |
Venkel | Hele jaar |
Witlof | Hele jaar |
Wortel | Hele jaar |
Zoete aardappel | Hele jaar |