Chutney van appels

Chutney kan je van veel soorten fruit maken. Bekend is natuurlijk de mango-chutney, maar van peer of witte druiven kan het ook heel goed. De basis is altijd hetzelfde: iets zoets, iets zuurs en iets pittigs. Houd er rekening mee dat het zoet al in het fruit zit. Deze chutney is van appels.

Zorg voor een goed afsluitbare glazen pot die zeker 10 minuten in kokend water is uitgekookt; vergeet niet de deksel mee uit te koken.

Neutrale olie om in te bakken; 1 ui, gesnipperd; 3 tot 4 goudrenetten, geschild en in blokjes gesneden; 1 tl kerrie; 1 tl anijspoeder; flink wat peper uit de molen; rasp van de schil van een kwart citroen of een kwart van een heel fijn gesneden ingelegde citroen; (kijk hier hoe je ingelegde citroen maakt); sap van een halve citroen; 2 el witte wijnazijn; 1 el gembersiroop; handvol rozijnen, 10 minuten geweekt in warm water.

Je kan ook een andere soort appels gebruiken; voordeel van de goudrenetten is dat ze makkelijk stuk koken.

Goudrenette

Bak de ui in de olie in een pan met dikke bodem ongeveer 5 minuten. op matig vuur. Voeg de stukjes appel toe en daarna de kerrie, anijszaad, peper, citroenrasp of fijn gesneden stukjes van de ingelegde citroen en de witte wijnazijn. Laat dit op zacht vuur koken tot dat de appelstukjes tot moes zijn gekookt. Voeg de gembersiroop en de rozijnen toe. Maak de nog wat grotere stukjes appels klein met een houten lepel.

Doe de chutney in de glazen pot, sluit af en zet hem een half uur op z'n kop. Bewaar in de koelkast. Ongeopend is de chutney zeker drie weken goed; eenmaal geopend blijft het nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Chutney van appels

Als je de chutney te zoet, te scherp of niet zuur genoeg vindt, pas dan een volgende keer de hoeveelheden aan; je kan best 3 tl kerrie gebruiken of 4 el azijn; het is maar wat je zelf het lekkerste vindt.