Aubergine met harissa en gehakt

Harissa voegt kruidige pittigheid toe aan de gesmoorde aubergine. Eekhoorntjesbrood zorgt niet minder voor extra smaak. Lekker bij rijst of bulgur en een groene salade.

Voor 2 personen

Ongeveer 10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (ook bekend als porcini); olie om in te bakken, 1 tot 2 tenen knoflook, fijngesneden; een flinke aubergine (ongeveer 400 - 450 gr), in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden; 1 el harissa, kijk hier voor het recept van harissa; olie of boter om in te bakken; ongeveer 200 gr vegetarisch gehakt; 1 of 2 stengels lente-ui, in dunne ringen gesneden.

Het vegetarische gehakt is niet per se noodzakelijk; je kan het dus ook weglaten.

Week in een kommetje eerst het eekhoorntjesbrood 10 minuten in 50 ml heet water. Haal de paddenstoelen uit het vocht en snijd ze klein. Bewaar het weekvocht.

Verwarm de olie in een pan waar een deksel op past. Bak op laag vuur de knoflook 1 minuut. Voeg de aubergine toe en blijf roeren tot de olie is opgenomen. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten smoren; roer af en toe en voeg eventueel wat water toe als het dreigt aan te bakken.

Bak ondertussen in een andere pan het gehakt in boter of olie ongeveer 8 tot 10 minuten.

Voeg het weekvocht van het eekhoorntjesbrood en de harissa bij de aubergine en roer goed door. Doe het gehakt bij de aubergine en zorg dat alles warm wordt of blijft. Strooi de salade-ui over de aubergine-harissa schotel.

Auberginee met harissa 2