Ingelegde citroenen

Fruit of groenten inleggen is een aloude methode om etenswaar lang te kunnen bewaren. Inleggen doe je met zout, suiker of azijn; of een combinatie daarvan. Citroenen zijn ook zeer geschikt om in zout te leggen. De schil kan als een bijzondere toevoeging bij veel gerechten gebruikt worden. In de Noord-Afrikaanse keuken is dat heel gebruikelijk.

Voor 1 glazen pot van ca  ¼ liter met een goed afsluitbare deksel.

Zorg dat de glazen pot inclusief deksel zeker tien minuten uitgekookt is in water.

2 tot 3 citroenen van biologische teelt. De hoeveelheid citroenen hangt af van hoe groot de pot is; ze moeten heel strak in de pot zitten. Twee grote citroenen kunnen dus genoeg zijn; van kleinere citroenen heb je misschien drie exemplaren nodig. Zeker 200 gr grof zout (zeker geen geraffineerd keukenzout); 2 laurierblaadjes.

Niet biologische citroenen bevatten veel bestrijdingsmiddelen. Bij het wassen van de citroenen verdwijnt niet al het gif. Omdat je uiteindelijk de schil van de citroen eet zijn alleen biologische citroenen geschikt.

Snijd de citroenen kruislings met een scherp mes voor ongeveer driekwart in, dus tot vlak boven de onderkant. Sper de citroenen open boven een bord en giet er zo veel mogelijk zout in. Het zout dat er naast valt doe je later in de glazen pot. Doe de citroenen in de glazen pot en druk zo veel mogelijk aan. Alle citroenen moeten strak in de pot zitten. Doe de rest van het zout - ook het zout van het bord - bij de citroenen en de laurier; sluit de pot af.

Keer de pot om de 2 tot 3 dagen om; doe dit een week. Zet de pot met citroenen daarna in de koelkast. Het zout zal langzaam oplossen in het sap van de citroenen. Het duurt ongeveer een maand voor dat je de citroenen kan gebruiken.

Voor gebruik haal je met schoon bestek een citroen uit de pot. Snijd wat je nodig hebt af; meestal is dat een kwart citroen. Je gebruikt alleen de schil, snijd dus het vruchtvlees weg. Voel de schil even af onder de kraan om wat van het zout kwijt te raken. Snijd de schil in heel kleine stukjes en voeg ze toe volgens de aanwijzingen in het recept. Zie bijvoorbeeld vega shoarma-aubergine-couscous schotel en chutney van appels

Ingelegde citroenen 2