Aubergine-tomaten-vega-gehaktsaus en tagliatelle

Aubergine en tomatensaus vormen altijd een goede combinatie. De groene kruiden, kaneelpoeder, citroensap en een scheutje room maken de saus net even anders.

 

 

Voor 2 personen

Koolzaadolie; 1 ui, gesnipperd; fijngesneden teen knoflook. 175 - 200 gr vegetarisch gehakt, 1 tl tijm; 1 tl marjolein; flink wat peper uit de molen; 500 gr in blokjes van 1 cm gesneden aubergine; 1 tl kaneel, blikje tomatenpuree; 1 tl citroensap; scheut sojaroom; 1/2 tl sumak. 100 tot 150 gr tagliatelle.

 

 

Verhit de olie in een braadpan. Zet het vuur wat lager en voeg de ui toe. Laat 5 min op laag vuur sudderen, roer regelmatig. Voeg de knoflook toe en laat 1 min meebakken. Doe het gehakt erbij, roer even door. Voeg de tijm, marjolein en peper toe. Laat 3 - 4 min sudderen met de deksel op de pan. Zet het vuur niet te hoog; roer regelmatig. Voeg kleine scheutjes water toe als het dreigt aan te bakken. Doe de aubergine in de pan. Voeg de kaneel toe. Roer alles goed door elkaar. Laat met de deksel op de pan 5 min bakken op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 - 2 min meebakken. Voeg een beetje water  toe en doe er 1 tl citroensap bij. Zet het vuur wat hoger en laat het 20 tot 25 min sudderen met de deksel op de pan. Roer af-en-toe en voeg water toe als de saus te dik wordt. De aubergine zal door het koken ook vocht afgeven, dus wees niet te snel met water toevoegen. Als de saus goed heet is, zet dan het vuur wat lager. De saus moet lekker pruttelen tot de aubergine helemaal zacht is.

Kook als de saus klaar is de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking; de kooktijd zal rond de 5 - 6 minuten zijn. Telkens een beetje van het kookwater toevoegen aan de saus zorgt voor extra binding. Giet de pasta af.

Voeg op het laatst de sojaroom toe aan de saus en roer goed door.

Doe de tagliatelle op het bord en schiet de saus erover. Strooi op ieder bord wat sumak over de saus.

Serveer met een groene salade.