Bockkige uienstoof met geduld

Een eenvoudig gerecht waar vooral geduld bij komt kijken. Hoe langer en langzamer de uien smoren, hoe lekkerder het resultaat wordt. Het bier zorgt voor een volle, romige smaak.

 

Voor 4 personen

Koolzaad olie en boter; 1 kg ui, gehalveerd en in plakken van 0,5 cm gesneden; 2 fijn gehakte tenen knoflook; 250 gr vegetarisch gehakt;  1 tl tijm, rasp en sap van halve citroen; 1 flesje (33 cl.) bockbier of buiten het seizoen trappist dubbel. Scheut sojaroom of crème fraîche.

 

Laat in een sauteerpan de olie en de boter heet worden. Zet het vuur laag en laat de uien zeker 20 minuten bakken; roer regelmatig totdat de uien mooi bruin zijn. Als er meer tijd nodig is, neem die dan gerust. Geduld is een onmisbaar ingrediënt van dit gerecht. Voeg de knoflook toe en laat die 2 minuten meebakken; doe het gehakt bij het uienmengsel en bak 2 tot 4 minuten mee. Voeg tijm, zout en ruim peper uit de molen toe. Zet het vuur iets hoger zodat het gehakt bruin bakt, roer regelmatig. Voeg de citroen rasp en sap toe. Blus af met het bier. Laat nog 7 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg de laatste minuut sojaroom of crème fraîche toe.

Lekker met patat en appelmoes anders.

Geef een reactie