Ingemaakte rode ui

Ingemaakte ui komt altijd van pas. Maak in een keer een flinke hoeveel, in de koelkast is het goed te bewaren. Al na een dag of drie smaakt de ui heerlijk zacht. Je kan de ui apart bij een gerecht serveren, aan een salade toevoegen en als je er niet genoeg van kan krijgen, op je favoriete broodbeleg doen.

Voor een pot van 0,75 tot 1 liter

Zorg voor een brandschone weckpot van 1 liter (een vaatwas-beurt voldoet of kook de pot in een flinke pan met water zeker 10 minuten. Belangrijk is de binnenkant van de pot niet aan te raken, gebruik alleen schoon bestek); 4 rode uien, schil er af, gehalveerd en in dunne plakken gesneden (je kan ook een mandoline gebruiken); 200 ml water; 75 gr suiker; 200 ml rode wijnazijn (liefst zelfgemaakt).

 

Doe de uien in de weckpot. Breng het water aan de kook en voeg dan de suiker toe; roer tot dat de suiker is opgelost. Neem het suikerwater van het vuur en voeg de azijn toe; roer even door. Giet de azijn in de weckpot en sluit af. Zet de weckpot met de uien in de koelkast.

Als je ui uit de pot haalt, gebruik dan alleen schoon bestek. Doe je dat niet of ga je met de vingers in de pot, dan zal de ingemaakte ui snel bederven.

Kijk hier voor zelfgemaakte rode wijnazijn.