Indonesische vega ketjap

Een 100% vegetarisch gerecht met 100% Indonesische invloeden. Pittig, zoet en met de volle smaak van steranijs. Oorspronkelijk wordt dit met varkensvlees gemaakt, maar zo kan het ook heel goed.

- Voor  2 personen

Stukje gember van 3 cm., geschild en in kleine stukjes gehakt; 1 teen knoflook, zeer fijn gesneden; zonnebloem- of koolzaad-olie om in te bakken; 1 ui, fijn gesnipperd;  2 tl. sambal manis; 175 -  200 gr. vegetarisch shoarma stukjes, in reepjes van 1 tot 1,5 cm. gesneden; ongeveer 50 ml. zoete ketjap; 10 gr. donkerbruine basterdsuiker (of palmsuiker); 1 tl. gemalen koriander; 1 tl. vijfkruidenpoeder; 2 steranijs, scheutjes water, bij elkaar ongeveer 50 ml.

Gebruik shoarma-stukjes, die zijn al gekruid en passen goed bij dit gerecht. Vegetarische stukjes zonder shoarma-smaak kunnen natuurlijk ook; gebruik dan iets meer vijfkruidenpoeder.

Plet de gember en knoflook in een vijzel en bak dit op laag vuur 2 min. in een pan met dikke bodem in de olie. Voeg dan de ui toe en bak nog eens 5 - 7 min. tot de ui heel zacht is; het vuur blijft laag, de ui moet niet bruin worden. Doe de sambal in de pan en laat 1 min. meebakken. Voeg dan de vegetarische stukjes toe en schenk de ketjap er over. Roer alles los van de bodem. Doe de suiker, koriander, vijfkruidenpoeder en steranijs toe erbij; roer weer goed door. Voeg nog wat ketjap en telkens wat scheutjes water toe, zodat alles goed kan borrelen op laag vuur. Laat met de deksel op de pan ongeveer 15 min. sudderen. Roer af-en-toe en voeg nog wat water toe als het te droog wordt. De ketjap is al zout, gebruik dus verder geen zout.

Lekker met rijst en wat geroerbakte groenten (roerbak in de pan wat je nog hebt - een mix van of 1 groente van - bijvoorbeeld broccoli, wortel, sperziebonen, peultjes, taugé, spinazie, spitskool).