Verwarmende wortelsoep

Als de herfstdagen al wat kouder worden, is dit een verwarmende soep. Maar hij is ook lekker op een herfstige winterdag of een frisse voorjaarsdag.... Langzaam gesmoorde uien, wortels en kaneelpoeder zorgen voor de verwarmende smaak. Verse sinaasappelsap versterkt de smaken nog eens.

Voor 4 personen

1 gesnipperde ui, 10 kleine wortels,  1 tl tijm, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl sambal of halve rode peper, gesneden en de zaadjes verwijderd; sap en rasp van 1 sinaasappel; peper uit de molen; 1 liter groentebouillon, scheut sojaroom.

 

Smoor de ui 7 minuten in boter op half hoog vuur in een sauteerpan of een pan met een stevige bodem. Voeg de wortels, tijm en kaneelpoeder toe en laat alles meebakken tot de wortels goed gaar en zacht zijn; dit kan 10 tot 15 minuten duren. Roer af-en-toe. Voeg sambal en het sap toe en eventueel ook een beetje van de bouillon. Doe alles in een blender of gebruik een staafmixer om te pureren. Voeg de bouillon, peper en sinaasappelrasp toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Voeg voor het opdienen de sojaroom toe.

Wil je een heel gladde soep, zeef dan de soep en gooi de wortelprut weg.

Wil je een meer gebonden soep, smelt dan 25 gr boter in een soeppan, voeg 3 el bloem toe, roer goed door en laat dit 3 tot 5 minuten op matig vuur bakken (de bloem wordt dan gaar). Voeg in beetjes de gezeefde soep toe. Laat de soep weer goed warm worden.