Zelfgemaakte rode wijnazijn

Heb je wat wijn over, dan is dat heel goed te gebruiken om zelf azijn te maken. Op den duur kan je naar je eigen smaak ingrediënten toevoegen. Je zal altijd een azijn in huis hebben waar de supermarkt brouwsels niet aan kunnen tippen.

 

 

Voor 250 ml

Gebruik een (beugel-)flesje dat je goed kan afsluiten, vaatwasmachine schoon; 230 ml rode wijn (het is geen schande hiervoor een rest goede wijn te nemen); pijpje kaneel, 1 tl witte peperkorrels, geplet, 2 tot 3 kardemom peulen, geplet; en dan kan je variëren met wat je lekker vindt, bijvoorbeeld: 1/4 tl tijm, 1/4 tl munt, 1/4 tl karwijzaad, 1/4 tl anijszaad. Je kan gedroogde of verse tijm of munt gebruiken.

Schenk de wijn in het flesje, voeg de kaneel, peper en kardemom toe; voeg daarna naar keuze, de andere ingrediënten toe. Sluit het flesje af en keer het een paar keer om. Zet weg. Je kan het al na 1 dag gebruiken; de smaak wordt wat intenser als je het langer laat staan.