Gebakken sushirijst

Na het verjaardagsdiner waren er nog flink wat restjes over die bedoeld waren voor de sushi bowls. Weer sushi bowl is de dag erna geen optie. Je kan er wel een heel alternatieve gebakken rijst mee maken. Je kan het Japanse nasi of nasi anders noemen.  Als je niet alle ingrediënten over hebt of helemaal geen restjes hebt, kan je dit gerecht natuurlijk ook maken.

Voor 4 personen

Koolzaad olie; 2 wortels, julienne gesneden; 2 tenen knoflook, fijn gehakte; 2 cm gember, fijn gehakt (of stukje ingemaakte gember als die nog over is); 2 tl sesamzaad; 400 gr courgette, in blokjes van 0,5 cm gesneden; 200 gr gerookte tofu; 5 radijsjes, in dunne plakken gesneden; 200 tot 300 gr gekookte sushirijst; scheut (zoete) ketjap; avocado, julienne gesneden; flink wat zwarte peper uit de molen.

Eventueel nog toevoegen edamame bonen; stukjes nori of anderszins zeewier of wat er verder maar over mag zijn gebleven.

 

Bak in een wok de wortels in de olie de ui op laag vuur 5 minuten; voeg de knoflook en de gember toe en bak 1 minuut mee; doe de sesamzaad erbij en bak alles nog eens 1 minuut. Voeg de courgette toe en laat ze 5 minuten meebakken, schep regelmatig om; voeg de tofu en de radijs toe, roer om en laat even meebakken; voeg de rijst toe, roerbak alles 5 tot 7 minuten; voeg de ketjap toe en laat nog even meebakken; voeg de avocado toe en sluit af met flink wat peper uit de molen.

Zijn er nog meer ingrediënten voor de sushi over, zoals nori vellen, edamame bonen, stukjes komkommer, voeg die dan samen met de tofu toe.

DSCN0590