Gesmoorde bieten met zoute haring

Verse bieten, gesmoord in ui en kardemom, krijgen een zoete smaak;  zoute haring en citroensap bieden tegenwicht, terwijl veldsla voor een frisgroene toevoeging zorgt.

Voor 2 personen

Olie om in te bakken; fijn gesneden ui; 1 teen knoflook, heel fijn gesneden; ongeveer 400 gr verse bieten, in blokjes van ½ cm gesneden; 1 tl gemalen kardemom; peper uit de molen; sap van een halve citroen; 50 gr veldsla; 2 zoute haringen, in stukjes gesneden; 1 tl dille.

Bak de ui in de olie op laag vuur, ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Doe de bieten in de pan en voeg de kardemom en peper toe; roer alles goed door. Doe de deksel op de pan, houd het vuur laag en laat stoven tot de bieten gaar zijn (ongeveer 30 minuten); voeg eventueel wat water toe om aanbakken te voorkomen. Doe de citroensap, haring. veldsla en dille erbij. Laat alles even warm worden; roer nog even door en serveer met gekookte rijst.

Gesmoorde bieten met zoute haring 2