Surinaams gebakken rijst – baka alesie

Gebakken rijst op z'n Surinaams kan ook heel goed vegetarisch gemaakt worden. Vijf kruiden en sojasaus zorgen voor de onmiskenbare smaak in deze baka alesie (gebakken rijst).

Voor 4 personen

Neem per persoon 50 tot 75 gr rijst. 300 tot 350 gr vegetarische kipstuckjes, in kleine stukjes gesneden. Een marinade van 2 tl vijf-kruidenpoeder (kaneel, anijszaad, venkelzaad, kruidnagel en peper in gelijke hoeveelheden); 1 teen knoflook, uitgeperst; 2 el lichte sojasaus. Voor de gebakken rijst: olie om in te bakken; 1 ui, klein gesneden, stengel prei, in dunne ringen gesneden; 1 tl trassi.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.

Maak de marinade door de vijf-kruidenpoeder te vermengen met de uitgeperste knoflook en sojasaus. Roer de kipstuckjes en goed door en laat ongeveer een half uur staan. Bak dan de stuckjes in olie op matig vuur tot ze gaar, maar nog steeds zacht zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Houd de kipstuckjes apart.

Bak in een wok de ui, knoflook en prei ongeveer 5 minuten in olie op matig vuur. Doe de trassi erbij. Voeg de rijst beetje bij beetje toe; roer al bakkend door zodat alle rijst mee bakt. Doe dan de kipstuckjes erbij. Zorg dat alles goed warm is.

Serveer met kousenband of sperziebonen op z'n Surinaams. Kijk hier voor het recept.

Gebakken Surinaamse rijst 2

Als je nog wat gebakken rijst over hebt - of als je bewust wat meer gemaakt hebt - kan je snel gebakken rijst met sperziebonen maken. Fruit een gesnipperde ui ongeveer 5 minuten in olie. Voeg een in blokjes gesneden wortel toe. Doe er gekookte sperziebonen bij en bak 3 tot 5 minuten. Voeg dan de gebakken rijst toe; laat al omscheppend goed warm worden. Strooi er in ringen gesneden lente-ui over en serveer.

Gebakken rijst met sperziebonen